Een van de belangrijkste start punten bij angel investing is het besluit om zelf actief te investeren. Dat besluit komt niet zomaar aanwaaien. Meestal is er een aanleiding, iemand die je geld vraagt, iemand die je kent begint een eigen onderneming, iemand die je kent investeert of je komt een product tegen die op zijn website zegt: investeer in ons. Hoe dan ook is er vaak een aanleiding. Zo ben ik ook ooit begonnen omdat mensen die ik kende met een bedrijf begonnen en die zeiden 'doe mee', ik dacht nee, ik ben met andere dingen bezig, en toen zeiden ze 'geef dan ons wat geld om te beginnen, doen wij het werk, kan jij genieten van de opbrengst van ons werk'. Dat was de definitie van 'angel investing'. En toch is het goed om je te realiseren dat dit een hele risicovolle stap is: je kunt je geld zomaar kwijt zijn. Dus het is belangrijk om te kijken hoe je dat doet. Daar gaat deze blog over.
Helemaal niet investeren is natuurlijk een goede optie. Zeker als je geen geld hebt die je opzij kunt leggen. Dus begin daarmee: heb je eigenlijk een spaarpotje waar je dit soort risico mee kunt lopen? Zo niet, niet doen. Zo ja, is je optie: spaarrekening. Dat houdt je geld vast. Vroeger kregen we daar wat rente op, maar die tijd is voorbij. Dus het bedrag wordt niet beter. En nog vervelender, door de inflatie wordt je bedrag minder waard. Je wordt eigenlijk steeds armer. In 2022 is wordt je bijvoorbeeld 6% armer. Dus de €1.000 die je op je spaarrekening zette, is nu inmiddels, €940 waard. Het lijkt op de app als 1000 maar je kunt er maar 940 waard spullen mee kopen. Vorig jaar kon je meer spullen kopen, nu minder. Dat doet inflatie met je spaarcenten. En volgend jaar weer 5-6% armer. Dus tel maar op, in 2 jaar tijd meer dan 10%, en dat gaat jaarlijks door. Spaarrekening risico is laag, je geld blijft ongeroerd, maar verliest door inflatie wel waarde.
Tweede optie voor diegenen die wat hogere bedragen beschikbaar hebben is het stallen van het geld bij een vermogensbeheerder. Meestal bij een bank, maar soms ook bij een particulier vermogensbeheerder. Veel familiegeld zit bij vermogensbeheerders. Die gaan voor jou 'beheren'. Zij kiezen wat fondsen om het geld in te stoppen, en melden je hoe het ermee gaat. Je risico is wat hoger, maar je hoopt dat een vermogensbeheerder weet wat hij/zij doet, geen gekke dingen doet, en daarom je geld veilig is. Als alles goed gaat krijg je de afgesproken rendement weer op je rekening gestort of opnieuw in aandelen geïnvesteerd. Inflatie werkt daar ook door, dus 6% per jaar moet je aan rendement halen, wil je de waarde van je geld bewaren, net zoals bij je spaarrekening. Dus wil je echt rendement halen, moet je dan minimaal 7% of hoger halen, dan heb je 1% verdiend. Je risico is redelijk hoog, omdat de beurs omlaag kan gaan, je beheerder kan het fout hebben. Je vermindert risico door de deskundigheid van de beheerder. Zo zou je het kunnen zien.
En dat ons derde optie: zelf investeren, zonder vermogensbeheerder. Dan heb je het zelf in de hand. Maar omdat je geen beursdeskundige bent, is dat ook zeer hoog risico. Je kent de fondsen niet, of de bedrijven niet die op de beurs hun aandelen verhandelen, je weet niet hoe ze bestuurd worden, zomaar wat geld stoppen omdat je 'denkt' dat het goed zal gaan is niet echt handig. Zo zijn ook vele 'investeerdersclubs' ontstaan, die samen investeren op de beurzen. Samen bekijken ze wat de beste richting is, hoeveel en wanneer kopen en verkopen. Heel handig om bij aan te sluiten. Sommige daarvan zijn ook met vrouwelijke investeerders. Zie ook bijv. www.thisiselfin.com. Dat is zeker risico verlagend, omdat je samen kennis deelt, en per definitie meer kunt weten dan alleen. Je investeert nog zelf, maar dat doe je met iets meer kennis en profiterend van de ervaring van anderen. Dat verlaagt je risico.
En dan is onze vierde optie: The Angel Initiative. Eigenlijk hetzelfde als de investerdersclubs maar dan investeren de angels niet op de publieke beurzen, maar in specifieke bedrijven die ze zelf kiezen. Risico is nog steeds hoog, helemaal niet investeren is een veel betere optie, maar als je toch wilt, dan is dit een betere alternatief omdat je samen met andere angels de juiste keuzes kunt maken voor jezelf. Vele angels hebben ook verstand van vermogensbeheer en beursinvesteringen en in combinatie daar mee leer je keuzes maken, en na de investering de verschillende stadia van investeren mee te lopen totdat er ergens een mogelijkheid ontstaat om je investering te verkopen. Dat noemen we een 'exit'. Het idee is dat een exit je het meervoudige oplevert van je investering. Hoe veel meervoudig is niet goed te voorspellen, daar ligt het risico. Maar het risico verlagend effect van samen het traject doorlopen is wel van groot belang. Je bouwt je eigen financiele kennis op, je investeert in jezelf en je investeert zelf. En zo is onze slogan:
INVEST YOURSELF
Comments