top of page

Hoe bouw je bij Angel Initiative een portfolio op?

Dit was één van de vele goede vragen van een deelneemster recent bij een informatie bijeenkomst. Het is echt een goede vraag omdat je bij investeren vaak (zo niet altijd) het advies krijgt om een portfolio op te bouwen. Daarmee bedoelt men dat je investeert in meerdere bedrijven omdat bij Startups bekend is dat de meeste het niet redden. Je probeert daarom veel tegelijk zodat àls er eentje wèl goed gaat, dan heb je de jackpot: zoiets als, 10 keer investeren, 9 mislukt, 1x jackpot. Alsof het een loterij is. Daarom hebben veel investeerders een verspreid portfolio, zodat je het ene verlies met de winst van een ander kunt compenseren.


Wij denken dat het anders werkt maar vooral anders zou moeten werken bij angel investing. Natuurlijk gaat in het leven niet alles altijd goed. Maar in onze manier van werken gaat het om juist verminderen van risico's door het anders in te richten, en vooral anders met elkaar om te gaan. Het gaat ons om de support voor de vrouwelijk ondernemer waar je vooraf goede gesprekken mee voert en heldere afspraken mee maakt, maar ook de onderneemster tijdens het hele groei en ontwikkeling bij staat, niet alleen met geld maar ook met je kennis, je netwerk en je inzichten. Kortom je bent er zelf bij, dan is ‘10 keer schieten en 1 keer raak‘ niet de juiste houding.


Wij hebben daarom een sterke voorkeur voor een goede selectie vooraf op basis van informatie die we uit de markt hebben en informatie die we van de onderneemster krijgen. Daar gebruiken wij onze selectie tools bij die we in de loop van de jaren hebben ontwikkeld. En dan hebben we nog elkaar, uit verschillende kennis sectoren, ervaringen en inzichten. Als je die erbij optelt, heb je een schat aan kennis waarmee je een goede keuze kunt maken en risico’s beperkt. Natuurlijk sluit je risico’s nooit helemaal uit. Wist iemand van ons vooraf dat de corona zou uitbreken? Of hadden we het voor mogelijk gehouden dat Rusland serieus een oorlog zou beginnen alsof we nog in de 19de eeuw zitten? Nee, risico’s zijn er wel maar samen beperken we ze.


En dat is nou net de clou! Dat vervangt de portfolio gedachte die juist op het denken is gebaseerd, dat je de bedrijven waarin je investeert niet goed kent en je dus van alles kan overkomen. Dan lijkt het inderdaad net een gokje. Wij doen het anders: wij zorgen met elkaar dat de wijsheid die we collectief opbrengen ook de sterkte betekent van onze keuzes. Als je als onderneemster door ons gekozen wordt, dan pas heb je de jackpot te pakken. Je krijgt geld, steun, actieve denkers en een enorme netwerk mee.

Comments


bottom of page